Το σημειωματάριό σου μπορεί να περιέχει οποιεσδήποτε πληροφορίες θες.
Ο στόχος είναι να επιτύχουμε περισσότερα, απομακρύνοντας άσχετα πράγματα και να συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς αυτά που έχουν σημασία.
Γεμίσε το με ό,τι σε αφορά τη δεδομένη χρονική στιγμή!
Σίγουρα, όταν πρωτομάθεις για το bullet journaling, σε πιάνει ένας στομαχόπονος με όλες αυτές τις άγνωστες λέξεις και την ορολογία που χρησιμοποιείται παντού! Καθώς οι περισσότεροι γράφουμε στα αγγλικά, δεν γίνεται να μην σταθείς σαν χαζός μπροστά σε λέξεις που γνωρίζεις τι σημαίνουν κανονικά, αλλά δεν ξέρεις τι σημασία έχουν και πως χρησιμοποιούνται στο bullet journal community.
Για να σου φύγει ο στομαχόπονος και ο πονοκέφαλος της ορολογίας, διάβασε το λεξικό παρακάτω για να γίνεις τζιμάνι, ασχέτως αν ασχοληθείς ή όχι με το bullet journal!
Bullet journal: ένα σύστημα οργάνωσης και καταγραφής γεγονότων που σας βοηθά να παρακολουθείτε το παρελθόν, να οργανώνετε το σήμερα, να σχεδιάζετε το αύριο σε ένα σημειωματάριο. Η καταγραφή γίνεται μέσα από λίστες, πίνακες παρακολούθησης συνηθειών και ημερολόγια (μήνα, εβδομάδας και έτους). Εμπνευστής της μεθόδου ο Ryder Carroll.
Bujo: είναι η σύντμηση των δυο λέξεων σε μια, χάριν συντόμευσης (bu-jo = bullet-journaling)
Bullet journalist ή journaler: Αυτός που ασχολείται με το bullet journaling. Δες μερικούς Έλληνες εδώ!
Spread: Όταν ανοίγεις ένα σημειωματάριο, οι δύο αντικρυστές σελίδες είναι το spread.
Layout: Η θεματική ενότητα που επιλέγουμε να φτιάξουμε σε μια σελίδα ή ένα spread. Μπορεί να είναι η εβδομάδα μας ή καταγραφή μιας συνήθειάς μας.
Collections: Οι συλλογές είναι ένας τρόπος ενοποίησης σχετικών θεμάτων. Μπορείς να προσθέσεις μια συλλογή για βιβλία που θες να διαβάσεις, εστιατόρια που θες να δοκιμάσεις ή ακόμα και μια ξεχωριστή συλλογή για την παρακολούθηση της προόδου σου στη γυμναστική ή στο χάσιμο κιλών.
Habit tracker: Η καταγραφή των συνηθειών μας. Μπορεί να είναι μια συνήθεια που κάνουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. μήνας, ή πολλές συνήθειες που κάνουμε μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα μας. Δες εδώ διάφορα είδη από τράκερς.
Logs: Τα αρχεία καταγραφής που θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις τι πρέπει να ολοκληρώσεις. Ο Ryder Carroll συνιστά να υπάρχει ένα μελλοντικό ημερολόγιο, ένα μηνιαίο ημερολόγιο και ένα ημερήσιο ημερολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο βλέπεις τι πρέπει να ολοκληρώσεις σε ένα μικρό και σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό το σύστημα καταγραφής παρέχει επίσης έναν τρόπο να παρακολουθείς την πρόοδό σου και την εξέλιξη των στόχων σου με την πάροδο του χρόνου.
Bujo newbie: Ο νέος, αυτός που ξεκινάει να ασχολείται τώρα με το bujo.
Migration: Όταν τελειώσει ένα σημειωματάριο και ξεκινάς ένα καινούριο, μπορεί να θέλεις να μεταφέρεις κάτι από το παλιό στο νέο. Αυτό είναι το migration.
Doodles: Τα διάφορα σχεδιάκια και σκιτσάκια που ζωγραφίζουμε ανέμελα πάνω στο σημειωματάριό μας.
Brain dump: Αποσυμφόρηση του μυαλού μας είναι αυτό και ουσιαστικά είναι η καταγραφή όλων των περιεχομένων του μυαλού σου εκείνη τη στιγμή σε ένα χαρτί. Άφήσε όλες αυτές τις σκέψεις που σε απασχολούν, σου τριβελίζουν το μυαλό ή σε αγχώνουν να φύγουν μέσα από το χέρι σου πάνω στο χαρτί. Γράψε μέχρι να αισθανθείς ότι η πίεση μέσα σου μειώνεται και μπορείς να πάρεις μια βαθιά ανάσα. Αγχολυτικό έτσι;
Dutch Door: όχι, δεν μιλάμε για πόρτες εδώ, αλλά για μια τεχνική διάταξης στην σελίδα σου, η οποία σου δίνει περισσότερο χώρο σε οποιαδήποτε layout. Γίνεται με το κόψιμο τμημάτων της σελίδας, οπότε και δημιουργείται έναν εφε πόρτας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα πχ ενός ημερολογίου. Σου επιτρέπει να βλέπεις μια ολόκληρη εβδομάδα ή μήνα σε δύο ανοιχτές σελίδες, αλλά σου δίνει περισσότερο χώρο για να γράψετε σημαντικές λεπτομέριες. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις.
Τώρα, αν σε κάλυψαν όλα αυτά και θέλεις παραπάνω, τότε εδώ είμαι για σένα! Θες να στήσεις το bullet journal σου σωστά και εύκολα; Θες να κολλήσεις το μικρόβιο αυτό; Τότε παρακολούθησε το μαθηματάκι μου και μέσα σε 5 μέρες θα είσαι κομπλέ!
Ας το συζητήσουμε...