Τα habit trackers ή αλλιώς τρακερ συνηθειών όπως μου αρέσει να τα λέω, είναι ένα από τα αγαπημένα μου εργαλεία όταν φτιάχνω τον ερχόμενο μήνα στο σημειωματάριό μου. Πρώτον, εξοικονομώ χώρο καθώς έχω πολλή πληροφορία μαζεμένη σε ένα σημείο. Δεύτερον, εξοικονομώ χρόνο, καθώς είναι πιο εύκολο να καταγράφω κάτι σε ένα μέρος και να το βλέπω αργότερα, χωρίς να ψάχνω τις σελίδες. Τρίτον, με βοηθάνε να αποκτώ καλές συνήθειες και να βλέπω που υπάρχει θέμα προς βελτίωση.
Στην περίπτωση που θέλετε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα τρακερ, είστε στο σωστό μέρος! Επιπλέον αν έχετε βαρεθεί να φτιάχνετε το ίδιο τρακερ κάθε μήνα, πάλι είστε στο σωστό μέρος! Με ένα σμπάρο που λέμε… Δείτε παρακάτω ιδέες για τα τράκερ που έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς και πως σας βοηθάνε και αποφασίστε ποιο θα φτιάξετε! (τα βρίσκετε όλα στο Instagram μου!)
Οριζόντιο μηνιαίο
Ένα από τα αγαπημένα μου. Μπορώ να καταγράψω πολλές συνήθειες, τόσω των προσωπικών μου όσο και της δουλειάς μου σε μία σελίδα. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε όλη τη σελίδα, ώστε να υπάρχει περισσότερος χώρος για την κάθε συνήθεια σε κάθε γραμμή, ενώ οι μέρες δημιουργούν τις στήλες! Υπάρχει περισσότερο περιθώριο για να γράψετε τις συνήθειες ή τις επαναλαμβανόμενες εργασίες σας και τα κουτάκια που δημιουργούνται είναι τόσο όσο χρειάζεται για να τα χρωματίσετε!
Εάν χρησιμοποιείτε ένα τυπικό σημειωματάριο, μέγεθος A5 και η μία σελίδα δεν σας φτάνει, είτε χρησιμοποιείτε δυο συνεχόμενες, είτε ένα εκτυπώσιμο τρακερ σε φύλλο Α4. Το διπλώνετε στη μέση, το κολλάτε στη μία σελίδα και όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε μπορείτε να το ξεδιπλώσετε.
Αν τώρα θέλετε να το στριμώξετε σε μια σελίδα αλλά να μην γυρίζετε το σημειωματάριο στο πλάει, χωρίστε τις μέρες σε 15αδες και βάλτε τις πάνω κάτω!
Στρογγυλό μηνιαίο
Και αυτό είναι αγαπημένο μου. Ένας κύκλος, χωρισμένος σε φετούλες ανάλογα με το πόσες μέρες είναι (31, 30 ή 28/29). Αυτό το τράκερ μπορεί να χωρέσει 7-10 συνήθειες. Είναι ιδανικό για κάτι που θέλετε να παρακολουθείτε κάθε μήνα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα σας δείχνει γρήγορα τι πρόοδο και τη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Επειδή ο κύκλος είναι δύσκολος να φτιαχτεί, συνήθως οδηγεί σε μουτζούρες και λάθη. Το έχω σχεδιάσει σε εκτυπώσιμο ή αυτοκόλλητο, ώστε να το κολλάτε εύκολα πάνω στην σελίδα σας και να μην χάνετε χρόνο να το φτιάχνετε.
Ένα κουτί για κάθε συνήθεια – μηνιαίο
Αν δεν έχετε πάρα πολλές συνήθειες να καταγράψετε και θέλετε να τις έχετε μαζεμένες σε μια σελίδα, τότε αυτός είναι ένας καλός τρόπος! Φτιάχνετε ένα κουτί που αντιστοιχεί στο ημερολόγιο του μήνα (η πρώτη γραμμή είναι οι 7 ημέρες και μετά 4-5 γραμμές για τις εβδομάδες, ανάλογα). Καλό είναι να μην βάζετε τα νούμερα, γιατί δεν φαίνονται καλά στο μάτι, αφήστε τα κουτάκια, τα οποία είτε θα χρωματίζετε είτε θα βάζετε Χ. Καλύτερα να χρωματίζετε, και μάλιστα βάλτε πολλά χρώματα (ένα για κάθε συνήθεια), ώστε να προσθέσετε χρώμα στη σελίδα και να σας φτιάχνει τη διάθεση. Προσοχή όμως, είναι ένα από τα πιο χρονοβόρα σχέδια για να δημιουργηθεί με το χέρι.
Εβδομαδιαίο
Για όσους δουλεύετε με εβδομαδιαία πλάνα κυρίως, τότε αυτό το tracker είναι για εσάς. Μπορεί να είναι μια γραμμή (πόσες φορές πήγα γυμναστήριο αυτήν την εβδομάδα;) ή πολλές αν έχετε επαναλαμβανόμενες συνήθειες που θέλετε να παρακολουθείτε! Αφορά κυρίως προσωπικές συνήθειες, δηλαδή είναι καλά για self-care φάση! Ενσωματώνονται πολύ εύκολα μέσα στην εβδομάδα σας, μπορεί να είναι διαφορετικό κάθε φορά, στην περίπτωση που κάποιο εβδομάδα είναι λίγο διαφορετική, ενώ βοηθάει πολύ όταν έχετε κάποιον μηνιαίο στόχο, καθώς με το που τελειώνει η εβδομάδα μπορείτε να δείτε αν κάτι πάει καλά ή πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή!
Ημερήσιο
Και όμως υπάρχει, και όμως το ξέρετε και είναι απλό: ημερήσιο τράκερ είναι αυτό που μέσα στην ημέρα πρέπει να το καταγράφεις πολλές φορές. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το νερό! Ήπιες τα 8 ποτήρια σου σήμερα; Μια γραμμή στο ημερήσιο πλάνο σου σε βοηθάει να βλέπεις αν ξεδίψασες ή όχι. Πέρα από την πλάκα, αυτό το τρακερ είναι καλό για κάτι που επαναλαμβάνετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, πχ κάποιο χάπι, κάτι σε σχέση με το παιδί κτλ.
Λίγα πράγματα που πρέπει να θυμάστε:
- Όταν φτιάξετε το μήνα σας στο σημειωματάριο σας, φτιάξτε τα trackers σας από τα πρώτα και κρατήστε αυτές τις σελίδες σχετικά μπροστά. Με αυτό τον τρόπο, ότι και να προσθέσετε αργότερα στο μήνα, δεν θα επηρεαστούν και θα τις βρίσκετε πιο εύκολα.
- Χρωματική κωδικοποίηση: Χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό χρώμα για κάθε μήνα ή χρησιμοποιήστε διαφορετικό χρώμα για κάθε κατάσταση, π.χ. ένα tracker συνήθειας για προσωπικό και ένα για εργασία
- Μινιμαλιστική προσέγγιση. Στη περίπτωση που δεν θέλετε χρώματα στα τρακερς σας, φτιάξτε ένα μοτίβο!
Τελικά τι θα επιλέξετε να φτιάξετε; Θέλετε διευκρινήσεις ή έχετε ακόμα απορίες; Αφήστε μου σχόλιο ή επικοινωνήστε μαζί μου!
Μέχρι την επόμενη φορά…
Ας το συζητήσουμε...