Το αποφάσισες να ασχοληθείς με το bullet journaling, διαβάζεις από εδώ, διαβάζεις από εκεί, όλοι λένε ότι για να ξεκινήσεις χρειάζεσαι ένα σημειωματάριο και ένα στυλό και κάπου εκεί τέλος. Και αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Γιατί ναι, ένα σημειωματάριο χρειάζεσαι, αλλά πως θα είναι αυτό;
Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες και θέλω. Το bullet journaling έχει πετύχει γιατί είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται στο δικό σου στυλ. Το στυλ σου όμως μπορεί να είναι απλά γράφω με στυλό, ή η ζωγραφική με νερομπογιές, ή η καλλιγραφία με πενάκια, ή το scrapbooking… Και άλλα 100’000 στυλ. Τι γίνεται τότε με τα σημειωματάρια. Κάνουν όλα για όλους; Όχι βέβαια. Και επειδή πολύ εύκολα γίνονται λάθη και πετιούνται λεφτά, καλό θα είναι να ξέρουμε ένα δυο πραγματάκια πριν κάνουμε την αγορά μας! Πάμε να τα δούμε;
Μέγεθος
Α5, Α4 ή Β5; Ή Α6; Σαφώς και το μέγεθος μετράει, αλλά τι μας ευχαριστεί είναι υποκειμενικό θέμα. Θες να το κουβαλάς στην τσάντα σου; Θέλεις άπλετο χώρο για ζωγραφιές ή σημειώσεις; Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα απαντήσεις μόνο εσύ και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Το πιο σύνηθες μέγεθος για σημειωματάρια για bullet journaling είναι το Α5. Και η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά βολικό. Δες ένα συγκριτικό μεγεθών για να πάρεις μια ιδέα!
Είδος και ποιότητα χαρτιού
Οι επιλογές εδώ είναι 4: άσπρο, με τελίτσες, με γραμμές και με τετραγωνάκια. Το τι θα διαλέξεις είναι δική σου υπόθεση, όμως έχε υπόψιν σου ότι για αρχάριους οι τελίτσες και τα τετραγωνάκια είναι πιο βολικά, οι τελίτσες και οι λευκές σελίδες δίνουν ένα πιο καθαρό αποτέλεσμα, ενώ αυτά με τις γραμμές είναι πιο διαδεδομένα.
Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να προσέξεις είναι το πόσο έντονα θα είναι τα σχέδια (τελίτσες ή γραμμές). Τα Moleskine έχουν πιο αχνές γραμμές ενώ τα Scribbles that Matter πιο έντονες. Η απόσταση στις τελίτσες είναι συνήθως 5mm, (τα Nuuna έχουν 3,5mm, προσοχή!).
Άλλο ένα βασικό θέμα (πολύ σημαντικό για μένα) είναι και το χρώμα της σελίδας. Κάποια είναι λευκά (Scribbles that Matter & Rhodia) , κάποια έχουν μια πιο ζαχαρί απόχρωση (Leuchtturm1917).
Τέλος, αυτό που παίζει και πολύ βασικό ρόλο στο πως φαίνονται αυτά που φτιάχνετε είναι το βάρος του χαρτιού. Μετριέται σε gsm (grams per square meter). Το φωτοαντιγραφικό χαρτί είναι συνήθως 80gsm (το πιο ελαφρύ), τα χαρτόνια κυμαίνονται από 120-240gsm, ενώ η ακουαρέλα μπορεί να φτάσει και τα 300gsm. Καταλαβαίνετε ότι όσο πιο ελαφρύ το χαρτί, τόσο πιο πολύ φαίνεται αυτό που γράφουμε στην πίσω πλευρά. Τα Leuchtturm1917 είναι στα 80gsm, τα Nuuna στα 120gsm, τα Scribbles That Matter στα 100gsm. Σε συνδυασμό με την ποιότητα και το τελείωμα του χαρτιού (αν είναι απαλό ή τραχύ, υπάρχουν και τέτοια βλέπεις), αυτά τα δυο καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το απότελεσμα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η επιλογή του στυλό, και κατά πόσοπροορίζεται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε.
Φιοριτούρες
Τώρα ερχόμαστε και λέμε για όλα τα υπόλοιπα που δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά συγχρόνως είναι!
Ο αριθμός σελίδων επηρεάζει το μέγεθος αλλά και το πόσο θα σου κρατήσει. Για αρχάριους προτείνω όσο λιγότερες σελίδες τόσο καλύτερα. Συνήθως το πρώτο bullet journal είναι και το δοκιμαστικό μας και μόλις βρούμε το στυλ μας, θέλουμε να το αλλάξουμε. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει migrate (συγχώνευση) του παλιού με του νέου και ίσως να θέλεις να σου κρατάει λίγο παραπάνω.
Το εξώφυλλο. Όχι τόσο το σχέδιο ή το χρώμα, αυτά είναι υποκειμενικά. Όσο το αν είναι μαλακό ή σκληρό. Προσωπικά προτιμώ αυτά με το σκληρό εξώφυλλο, αλλά είμαι στα πρόθυρα να δοκιμάσω ένα Nuuna που αγόρασα πρόσφατα με μαλακό εξώφυλλο, οπότε και θα σου πω τι πιστεύω.
Πάμε να δούμε τι παίζει στην αγορά για σημειωματάρια
Για να δούμε τα πιο δημοφιλή και κάποια όχι και τόσο, ααλλά όλα πανέμορφα σημειωματάρια για να ξέρεις τι επιλογές έχεις πριν αγοράσεις κάτι.
1. Το οριτζιναλ Bullet Journal
- Α5 μέγεθος σε μαύρο ή σμαραγδί, σκληρό εξώφυλλο
- 80gsm χαρτί με τελίτσες
- Έχει προσχεδιασμένα μέσα το Υπόμνημα, τα περιεχόμενα και 249 σελίδες για να δημιουργήσεις
- Δεν νομίζω ότι μπορείτε να το βρείτε στην Ελλάδα, αλλά εδώ
2. LEUCHTTURM1917
- Α5 μέγεθος (έχει και άλλα όμως μεγέθη) σε πολλά υπέροχα χρώματα, κυρίως μονόχρωμα, σκληρό εξώφυλλο
- 80gsm χαρτί με τελίτσες
- Έχει προσχεδιασμένα μέσα τα περιεχόμενα και 249 σελίδες για να δημιουργήσεις
- Μπορείς να το βρεις σε ελληνικό e-shop και εδώ
3. SCribbles that matter
- Α5 μέγεθος σε πολλά χρώματα, με σχεδιάκια ή χωρίς, με σκληρό εξώφυλλο
- 100gsm απαλό χαρτί με τελίτσες
- Έχει προσχεδιασμένα μέσα το Υπόμνημα, τα περιεχόμενα, σελίδα δοκιμής για μαρκαδόρους και 185 σελίδες για να δημιουργήσεις
- Δεν τα βρίσκεις στην Ελλάδα, αλλά εδώ
4. moleskine
- Διάφορα μεγέθη, πολλά χρώματα, μαλακό ή σκληρό εξώφυλλο
- 70gsm χαρτί με τελίτσες ή γραμμές
- Έχει 192 σελίδες για να δημιουργήσεις
- Τα βρίσκεις σε αρκετά καταστήματα στην Ελλάδα και εδώ σε ποικιλία
5. rhodia (rhodiarama)
- Α5 μέγεθος, σε διάφορα χρώματα, σκληρό εξώφυλλο
- 90gsm απαλό χαρτί με τελίτσες ή γραμμές
- Έχει 80 σελίδες για να δημιουργήσεις
- Δεν τα βρίσκεις στην Ελλάδα, αλλά εδώ
6. nuuna
- S, M & L μέγεθος σε πολλά σχέδια και χρώματα, μαλακό εξώφυλλο
- 120gsm χαρτί με τελίτσες, λευκό ή με γραμμές
- Έχει 176 σελίδες για να δημιουργήσεις
- Μπορείς να το βρεις σε ελληνικό e-shop και εδώ
Προσωπικά, πέρα από το ορίτζιναλ και το Nuuna που είναι στα προσεχώς, τα έχω δοκιμάσει όλα. Το καθένα έχει τη χάρη του και τα προτιμώ για διαφορετικά πράγματα. Για τα καθημερινά μου όμως, προτιμώ τα STM επειδή έχει εκείνα τα χαρούμενα σχεδιάκια στο σκληρό εξώφυλλο και σχετικά βαρύ χαρτί.
Ας το συζητήσουμε...