Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω;
ΜΑΡΚΑΔΟΡΑΚΙΑ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑΣ
Το βασικό είναι το μέσο γραφής. Μπορεί να είναι πένα, μπορεί να είναι πένα καλλιγραφίας, μπορεί να είναι μαρκαδοράκια καλλιγραφίας. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα έχω να προτείνω τα εξής:
Για καλλιγραφία σε σημειωματάρια, δηλαδή στο μέγεθος των γραμμάτων που χρησιμοποιούμε κανονικά:
Δύο μαρκαδοράκια, ιδανικά για αρχάριους. Τα παρήγγειλα από Amazon σε πολύ καλή τιμή, αλλά πρόσφατα είδα ότι τα πρώτα τα έχει και ένα πολυκατάστημα διαθέσιμα, ενώ τα δεύτερα μπορείτε να τα βρείτε και σε σκρουτζομάγαζα.
Για να είμαι απόλυτα ακριβής, αν θέλεις να τα βάλουμε σε μια σειρά για το ποιο είναι πιο κατάλληλο για αρχαρίους, η σειρά είναι η εξής: Tombow hard tip, Pentel touch pen & Tombow soft tip.
Εξηγούμαι:
Η σκληρή μύτη θα σε βοηθήσει να δεις που πρέπει να πατάς περισσότερο, να βάζεις δύναμη δηλαδή, εγγυώντας όμως τις λεπτές γραμμές. Όσο περισσότερο μαθαίνεις τους μύες του χεριού σου, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να μεταπηδήσεις σε πενάκι με πιο μαλακή μύτη.
Προτείνω αυτά τα μαρκαδοράκια και όχι τα κλασικά πενάκια για να μην έχετε το άγχος με τα μελάνια και τις αμπούλες σε πρώτη φάση. Δείτε τα και live στο παρακάτω βίντεο…
Για καλλιγραφία σε μεγάλο μέγεθος, για ποστερ ή επιγραφές:
- Tombow dual brush pens
Κάποιοι αρέσκονται να ξεκινήσουν με μεγάλα γράμματα. Δεν είμαι τόσο υπερ, αλλά γούστα είναι αυτά. Όταν κάνεις εξάσκηση με μικρό πενάκι, έρχεται η ώρα και η στιγμή που θέλεις να τα μεγαλώσεις, να κάνεις ένα τίτλο στο σημειωματάριο σου και η αλήθεια είναι ότι τα μικρά μαρκαδοράκια δεν σε βοηθάνε. Τότε πάμε σε μαρκαδοράκια με μεγαλύτερη μύτη. Μεγαλύτερο εύρος μύτης = μεγαλύτερα γράμματα. Τα παραπάνω μαρκαδοράκια είναι τα καλύτερα.
ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ
Το δεύτερο σημαντικό εργαλείο είναι το χαρτί. Θα μου πεις, γιατί είναι σημαντικό; Γιατί εξαρτάται από αυτό το τελικό αποτέλεσμα και πως θα φαίνεται. Φαντάζομαι, γνωρίζεις ότι αν ζωγραφίσεις με νερομπογιές σε φωτοτυπικό χαρτί, αυτό θα ζαρώσει και θα είναι άσχημο: θέλει ακουαρέλα. Έτσι και εδώ…
Στόχος να χρησιμοποιείς χαρτί βαρύ, λείο και χωρίς πολλούς πόρους. Αυτά τα τρια χαρακτηριστικά θα σε βοηθήσουν να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Οπτικά, θα φανεί πολύ ωραία η δουλειά σου. Τεχνικά, δεν θα χαλάσουν οι μύτες από τα πενάκια σου. Αν τα χρησιμοποιήσεις σε “λάθος” χαρτί, με το καιρό θα ξετριχιαστούν, θα αποκτήσουν διπλές μύτες και φυσικά δεν θα σου αρέσει όταν γράφεις να βλέπεις γραμμούλες εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Στο βίντεο χρησιμοποιώ το σημειωματάριο της Rhodia. Η συγκεκριμένη εταιρία βγάζει προϊόντα με τα καλύτερα φύλλα που είναι ιδανικά για μαρκαδοράκια καλλιγραφίας. Όμως αν δεν θέλετε να μπλέξετε με σημειωματάρια, μπορείτε να αγοράσετε φύλλα εκτύπωσης. Προσοχή όμως, δεν εννοώ τα φύλλα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας για τους εκτυπωτές μας. Τα φύλλα θα πρέπει να είναι λεία και βαριά. Επομένως, χρειάζεστε φύλλα φωτοαντιγραφικά για laserjet, τουλάχιστον 120gsm.

Ας το συζητήσουμε...